párkapcsolati mediáció

A párkapcsolati mediáció a párkapcsolati elakadások gyors, költségtakarékos, békés megoldásának módszere.

A párkapcsolati mediáció bármely párkapcsolati konfliktusban alkalmazható. Így a házastársi-, a szülõtársi-, a szülõ és gyermeke közötti rossz viszony esetében is. Gyakorlatias, hatékony módszer az állandósult, esetleg fokozódó viták esetén, ha a felek úgy gondolják, hogy külsõ segítséggel gyorsabban, könnyebben túl juthatnak a krízisen.

Kapcsolatfelvétel >>
párkapcsolati mediáció

A párkapcsolati mediáció, hasonlóan a válási mediációhoz szintén konfliktuskezelés, azonban a célja más. Itt a cél a kapcsolat problémáinak megoldása. A felek közötti kapcsolat nem mûködik jól, konfliktusokkal terhelt. A válás gondolata még nem merült fel, vagy ha már fel is merült, de látnak még reményt a kapcsolat fenntartására, és van még szándék az együtt maradásra.

A párkapcsolati mediáció nem hivatalos eljárás. Kötetlenebb, érzelmi alapú. Coach-ként – www.drszilagyiagi.hu - már több párnak segítettem feltárni kapcsolatuk dinamikáját, és tettem javaslatot a problémájuk rendezésére.

Sok esetben a kapcsolatok megromlásának, mûködési nehézségeinek hátterében a kommunikáció hiánya, félreértett, rosszul értelmezett helyzetek és mondatok halmozódása áll.

A helyzet tisztázásának hiánya a párokat egymással szembe fordítja, a felgyülemlett sérelmek elementáris erõvel törnek fel, ilyenkor a párok csak a hibákat és hiányosságokat veszik észre egymásban.

Válási mediáció

A párkapcsolati mediáció során elõször tisztázandó az, hogy konkrét konfliktusról van-e szó. Ezeket a mediáció során megbeszélhetik egymással a pár tagjai. A felek közötti konkrét nézeteltéréseket mediációs technikákkal segítek megbeszélni, megoldani. Erre általában 1-2 alkalom elegendõ. Amennyiben a probléma mélyebb, súlyosabb, átfogó kapcsolatjavító mediációra van szükség. Sokszor az elsõdleges cél a bizalom helyreállítása és a kommunikáció javítása. Ez 3-4 hónapig is eltarthat, és több mediációs ülés tartását is jelentheti.

A felek közötti megállapodás a párkapcsolati mediáció során azt jelenti, hogy a párok megegyeznek abban, hogy kapcsolatuk javítása érdekében milyen lépéseket tesznek meg annak érdekében, hogy megtalálják az utat vissza egymáshoz. Miután mindketten jobban megértették a másikat, és felismerték saját hibáikat is, az indulatok csitulnak, elmúlnak, és mindennapjaikat az együttmûködés szövi át. Megegyeznek abban, hogy mi az, amit teljesíteni tudnak, és mi az, amit részben, vagy más módon, és igyekeznek mindezt betartani.

Igény szerint pár hónap múlva együtt áttekintjük, hogy szükség van e módosításra kapcsolat további alakítása érdekében.

A díjazás

Mindkét fél részvételével: 15 000 Ft/óra/fő.
A mediációs ülés idõtartama általában 1-2 óra. A tapasztalatok szerint 3-6 alkalom szükséges a párkapcsolati mediáció során, 3-4 hónap idõtartam alatt.

Bejegyzett PREPARE/ENRICH párkapcsolati tanácsadóként javasolom, hogy ismerkedjenek meg, és töltsék ki, majd használjuk fel közös munkánk során a PREPARE/ENRICH-t, amely egy tudományosan kidolgozott és igazolt, széles körben elterjedt eljárás. A P/E eszköztár minden részét tesztelték a megbízhatóság és érvényesség szigorú kritériumai szerint.

A PREPARE/ENRICH eszköztár azért jött létre, hogy a pároknak hatékony és objektív módon segítsen a párkapcsolat lényeges pontjainak felismerésében. Ez egy teszt, amelynek elsõdleges feladata, hogy megmutassa a pár erõsségeit és növekedési területeit. A teszt 165 kérdésbõl áll, amelyekre 1-tõl 5-ig terjedõ számokkal válaszolhatnak.

A teszt használhatósága attól függ, hogy Önök mennyire készek nyíltan, és õszintén válaszolni.

A házasság egy nagyon összetett kapcsolat. Két ember kerül kapcsolatba egymással, azzal a szándékkal, hogy az egész életét együtt élje le. Ez sok munkát és kitartást igényel, amelyre sajnos nagyon sok pár nincs felkészülve. Sok pár már a kapcsolata elején megtapasztal súlyos konfliktusokat, amely arra utal, hogy a házasságkötés elõtt csak kevés pár méri fel ezeket a nehézségeket. Sok pár nem rendelkezik azokkal a kommunikációs képességekkel, amelyek ilyen konfliktusok kezeléséhez nélkülözhetetlenek lennének. A P/E megfelelõ színvonalú segítséget ajánl fel a házasságok gazdagításához.

A P/E eszköztár az idealisztikus torzulás kiszûréséhez normához korrigált értékeket ad meg a férfi és a nõ számára egyaránt. Ezen felül megmutatja a pár tagjainak pozitív megegyezéseit a kapcsolat mért területein. Rendszerszemléletû háttere okán a származási családban és a jelenlegi párkapcsolatban tapasztalt közelség és rugalmasság vizsgálatához pár- és családszerkezeti térkép alkalmazására kerül sor.

párkapcsolati mediáció

A P/E eljárás során egy kiképzett tanácsadó segíti a párt abban, hogy reálisan mérje fel a kapcsolatát. Ennek során:
- felismerhetik kapcsolatuk erõsségeit és növekedési területeit,
- felmérheti idealizmusát,
- átbeszélhet fontos témákat, amelyeket egyébként elkerülne,
- gyakorolhatja a kommunikációt és a konfliktuskezelést

A P/E nem vizsga, és nem arra szolgál, hogy kimutassa, hogy a kapcsolat jó vagy rossz.

Kidolgozása során az volt a cél, hogy Önök többet megtudjanak magukról, a párjukról, és a kapcsolatukról. A kapcsolat erõsségeit és növekedési területeit hozza felszínre. A pár anonimitása szavatolt, csak a tanácsadó tudja, hogy melyik szám melyik párhoz tartozik.

Az adatokat számítógépen rögzítik, és értékelik ki.

Elkészíthetik személyes párkapcsolati profijukat a KAPCSOLATLELTÁR segítségével, amelyhez keressék fel a www.couplecheckup.com weboldalt. Az oldalon a jobb felső sarokban a nyelveknél szerepel a magyar nyelv és arra kattintva magyarul érhető el a kapcsoatleltár. Itt lehet kódot is vásárolni bankkártyás fizetéshez. Választhatnak tanácsadót is, akivel kapcsolatba léphetnek, ha szeretnék egy szakemberrel is átbeszélni kapcsolatuk erõsségeit és botlóköveit. (Tanácsadói számom: H-00331)

A TESZT kitöltését 2 évente javasolom kapcsolatban élõ pároknak. Ez egy olyan megnyugtató generál javítás lehet mindennapi életükhöz, mint autóknál a kötelezõ mûszaki vizsga.